Ha folt esett a ruhán, avagy a foltok ABC-je.

Ha folt esett a ruhán, avagy a foltok ABC-je.

Hasznos tanácsok foltok tisztításhoz. 55 féle folt kivétele a textíliákból.

HA FOLT ESETT A RUHÁN, AVAGY A FOLTOK ABC-JE.

 

Autóolaj   Áfonya   Bőrkrémek   Cipőkrém   Cukor   Curry   Cseresznye   Csokoládé   Dezodor  Csók  Égési folt  Eper   Fagylalt   Fehérbor   Festékfolt   Filctoll   Fogkrém     Gallér   Golyóstoll   Gyanta   Gyomorkeserű   Gyümölcs   Ismeretlen foltok   Izzadságfoltok   Kakaó   Kátrány   Kávé   Ketchup   Konyak   Korom   Körömlakk   Lekvár   Likőr   Majonéz   Méz   Mustár   Parfüm   Rágógumi   Ribizlilé   Rozsda   Rúzs   Sör   Spenót   Tea   Tej   Tinta   Tojássárgája   Utcai por   Vaj     Vér   Viasz   Vörösbor   Zöldség   Zsírfolt   

 

Zsírfolt

A textíliákból történő zsíreltávolítás a folteltávolítás legkönnyebb fejezetei közé sorolható. Legtöbbször elegendő egy kevés mosogatószer vagy a szappanos meleg víz és az automata mosógép szokásos programja. Ajánlatos ilyenkor folyékony mosószert használni, mivel ezek több tenzidet tartalmaznak, mint az átlagos mosóporok, és ezért a zsiradékokat könnyebben eltávolítják. Egy régi házi recept alapján használhat burgonyalisztet is, mely először magába szívja a zsírt, és utána könnyen kikefélhetővé teszi azt. Ha ezzel az eljárással még nem tűnt volna el a folt, akkor lehetőleg forró vizes mosás előtt például egy kevés szódavíz vagy egy szappanos öblítés is segít. További lehetőségeket nyújt a borszesz, az alkohol vagy a szappanspiritusz használata. Akkor is ugyanolyan gyorsan eltűnnek a zsírfoltok, amilyen gyorsan keletkeztek, ha egy mosóbenzin alapú folttisztító sprayt veszünk igénybe. Végül folyékony mosószerrel mossuk ki a textíliát. Érzékeny nyakkendőből úgy szedhetjük ki a bosszantó zsírfoltokat, hogy egy késhegynyi talkumot illetve zsírkövet nyomunk a foltra. Hagyjuk hatni, majd egy vattacsomó segítségével tisztítsuk meg a folt helyét.

Zöldség

Normális esetben a fiatal és friss zöldségek okozta foltokat egyszerűen eltávolíthatja hideg víz és egy konyharuha segítségével. Csak a paradicsom- spenótfoltok esetében van szükség szappanos meleg vízre, a legjobb azonban, ha mosás előtt ezeket a foltokat nyers burgonyakarikával átdörzsöli. Ha a zöldség zsírral, liszttel vagy tejszínnel együtt került a textíliába, akkor tegyen mosás előtt egy kevés kímélő mosószert a foltra. Általában nyomtalanul eltűnnek a zöldségfoltok, ha a mosáshoz folyékony fehérítőszert vagy folteltávolító sót is használ.

Vissza a lap tetejére

Vörösbor

Vörösbor okozta folt eltávolításánál hatásos segítséget nyújt a fehérbor, illetve sherryt vagy tiszta alkoholt is nyugodtan használhatunk. A nemes szőlőlével szemben a legjobb tisztítószer még mindig egy csipetnyi só. Mindenképp minél előbb kezelésbe kell venni a vörösborfoltot. Mielőtt bekapcsolná a mosógépet, tegyen néhány csepp citromlevet is a foltra. Ha mosás után még látható lenne a vörösbor, tegyen rá glicerint. A bársony és selyem anyagok nem bírják a sós illetve fehérboros tisztítási eljárást. Ebben az esetben kukorica-vagy burgonyalisztet lehet használni, mosás után pedig higított szalmiákszeszt, borszeszt vagy szappanspirituszt. Vörösborfoltokat fehéríteni is szabad.

 

Viasz

A hangulatos gyertyafény kellemetlen következményeit könnyedén kivasalhatja: színtelen viasz esetében először óvatosan kaparja le a folt nagy részét, majd tegye a ruhadarab adott részét itatóspapír vagy háztartási papírtörlő közé. Vasalja át alacsony hőfokon a kifordított textíliát. Mindenképp fordítsa ki az anyagot, hogy az anyagból kifelé, és ne az anyagba vasalja a viaszt. A művelet során minél többször cserélje ki a papírokat. Színes viasz esetében először tegye a ruhadarabot a hűtőgép fagyasztóterébe, majd kaparja le óvatosan a viaszt. Az esetleges színes foltmaradványokat úgy távolíthatja el, mint a hagyományos zsírfoltokat.

Vissza a lap tetejére

Vér

Ha vért lát, a következőképp adhat elsősegélyt: rögtön öblítse ill. mossa ki a foltot hideg víz segítségével, majd áztassa be sós vízbe. Régebbi foltok esetén használjon higított szalmiákszeszt is mosás előtt – ez minden vércsoport eltüntetésekor hatásos segítség.

 

Vaj

Még a „kényelmesebb” fajta folttisztító szerek is szeretik a vajat: ez a folt mindig könnyedén eltávolítható. A vaj ráadásul még segítségére is lehet, ha makacs zsír-, kátrány- vagy gyantafoltokkal akad dolga. Kenjen ilyenkor egy kevés vajat a makacs foltra és hagyja ezt hatni. Ezután lekaparhatja a folt nagy részét, a maradványokat pedig egy kis háztartási benzin vagy mosóbenzin tartalmú folttisztító spray segítségével könnyedén kiszedheti.

Vissza a lap tetejére

Utcai por

 Az utcák szürke szennyeződését egy puha kefe segítségével távolíthatja el leghatásosabban. Az utcai kosz könnyebb eltávolítása érdekében egy kevés vizet vagy mosóbenzint is tehetünk a kefére.

 

Tojássárgája

A kora reggel keletkezett tojássárgája nem jelent nagy problémát, ha nem keni el, hanem azonnal sót tesz a foltra. A megszáradt foltot ki lehet kefélni, majd a maradványokat hideg vízzel el lehet távolítani. Ha ezek után még mindig látható lenne a tojás sárgája és fehérje, akkor a higított szalmiákszesz segít. A folt eltávolítása után mossa ki a textíliát.

 

Tinta

Tintafoltok ellen jól bevált hatóanyag a citromlé és a folttisztító. Ecettel és meleg szappanoldattal is próbálkozhat, de legyen óvatos ezekkel, mindenképp ellenőrizze először a textília színtartósságát egy nem látható részen.

Vissza a lap tetejére

Tej

Az egészséges tej nagy adagban sem jelent problémát, ha a ruhákra kerül. Használjon a folteltávolításhoz először hideg vizet, majd öblítse ki a textíliát forró vízben. Langyos vízre csak bársony és selyem esetében van szükség.

 

Tea

A teafoltok sikeres eltávolítása érdekében cselekedjen gyorsan és használja az esetleg még megmaradt meleg teavizet. A tisztítás hatásfokának növelése érdekében használhat mosószappant is. Azonban vigyázat: színes textíliák esetében győződjön meg a ruhadarab színtartóságáról! Makacs foltok esetében glicerin és tojássárgája keverékét ajánljuk, amit kb. egy óra elteltével kell a ruhából kimosni.

 

Spenót

A spenóthoz akárcsak az étkezésnél, a krumpli illik. Pontosabban: dörzsöljön nyers burgonyát a spenótfoltra, majd mossa ki a foltot szappanos vízben.

Vissza a lap tetejére

Sör

A komlóból és malátából készült ital folttisztító szer nélkül is eltűnik a ruhából, ha a friss sörfoltot meleg vízzel kiöblíti, kimossa. A megszáradt foltokat kezelje mosás előtt meleg vízzel higított ecettel. Régi sörfoltok esetében áztassa be az adott ruhadarabot egy kevés glicerinnel. Így a sörfolt legtöbbször az első mosás után maradéktalanul eltűnik. Ha sörözés után másnap fejfájással ébred, akkor ne csak a szomjúság csillapításához használjon ásványvizet, hanem – mielőtt még teljesen be nem száradnak – a sörfoltok eltávolítására is. Sokszor ez is elegendő a nyomtalan folteltüntetéshez.

 

Rúzs

Ne vörösödjön el a méregtől, maradjon nyugodt: az első mosás után általában semmi nyoma nem marad. A nyomok eltüntetését segíti, ha eukaliptusz olajat vagy glicerint tesz a foltra. Makacsabb szerelmi vallomások nyomait higított szalmiákszesz segítségével is el lehet távolítani. A biztonság kedvéért mosás előtt mosóbenzin tartalmú folttisztító spray-vel is kezelheti ezeket a foltokat.

Vissza a lap tetejére

Rozsda

 Az idő vasfogának barna jelei időrabló tisztítást jelentenek. Világos, nem kényes textíliákon, valamint gyapjún a foltot citromlével lehet kezelni. Ezt követően feltétlen alaposan öblítse ki a ruhadarabot. Sötét, kényes anyagokra először tegyen szappanspirituszt, utána citromlevet, végül pedig ecseteljen egy kevés tiszta szappanspirituszt a foltra. Egyszerűbb, ha a drogériákban kapható rozsdaeltávolítót használ. Nagyon fontos, hogy a rozsdafoltot azonnal kezdje el kitisztítani, mert hosszú idő alatt tönkreteheti a ruha színeit és szövetstruktúráját.

 

Ribizlilé

A ribizli sötét leve ugyanúgy, mint minden más gyümölcslé, már első mosás után kijön a textíliából. Makacs foltok esetében használjon adalékként a mosószerhez egy kevés folteltávolító sót. Hasonlóan jó eredményt érhet el, ha a mosás előtt citromlével, ecettel vagy sóval kezeli az összekoszolt ruhadarab foltos részét.

 

Rágógumi

Állítsa vissza a rágógumi eredeti állapotát: hűtéssel tegye újból keménnyé a megpuhult masszát. Helyezze be a ruhadarabot hűtőszekrénye fagyasztójába, vagy használjon jégkockákat a lehűtéshez. Ezt követően könnyen lekaparhatóvá, kikefélhetővé válik a folt. A tisztítóhatást fokozhatja az alkohol segítségével.

Vissza a lap tetejére

Parfüm

 A nemes esszenciák nyomban „elillannak” a tiszta alkohol segítségével. Egy csábító illat a selyem színeit teljesen tönkreteheti, ezért kényesebb anyagok esetében érdemes a parfüm foltokat elkerülni .A dezodor és parfüm okozta foltokat kezelje higított citromsav segítségével (hígítási arány 1:5), majd mossa ki a szokásos módon a mosógépben.

 

Mustár

A mustárfoltnál hallgasson a nagyi jól bevált tanácsára: először szappanos meleg vízben mossa ki, majd ha még mindig látható a folt, akkor mossa ki újból, azonban ezúttal egy kevés szalmiákszeszt is tegyen a mosóvízhez. Ha ez sem segít, akkor már csak a glicerin lehet a ruha megmentője, melyet azonban bársonyhoz és selyemhez nem szabad használni. Ilyen anyagon kölnit vagy spirituszt is csak óvatosan használjon, járjon úgy el, mint a majonéz-vagy curryfoltok esetében. A mustárfoltok fehéríthetőek.

Vissza a lap tetejére

Méz

Ha a méhek aranya díszeleg egy ruhadarabon, akkor használjon először meleg vizet, majd tegyen az édes bűnjelre egy kevés folyékony mosószert.

 

Majonéz

Nagy gondot okozhat a majonéz, ha rosszul kezdjük el tisztítani. Csepegtessen először langyos vizet a foltra, majd kaparja le a nagy részét egy kés segítségével. Tegyen ezután egy kevés glicerint rá, majd mossa ki a ruhadarabot. Ha mosás után is látható lenne a folt, akkor kezelje higított szalmiákszesszel.

 

Likőr

Nem jelent gondot egy kis likőr, ha magasabb alkoholtartalmú szerrel veszi kezelésbe. Használjon tiszta alkoholt, vagy higított spirituszt, majd szappanos meleg vízben mossa ki a foltmaradványokat, végül langyos vízben öblítse ki. A langyos víz hatásos, ha gyapjúból vagy selyemből szeretné ezt a foltot kiszedni.

Vissza a lap tetejére

Lekvár

Ha 60%-os gyümölcstartalom 100%-os odafigyelést vált ki Önben, akkor legtöbbször elegendő a folteltávolításhoz egy konyharuha és langyos víz. Makacs lekvárfoltokat hasonlóképp távolíthat el, mint például eperfoltokat. Használjon folteltávolításhoz szappanoldatot vagy egy kevés alkoholt.

 

Körömlakk

A lakkot körömlakklemosó segítségével ecsetelheti óvatosan a ruhadarabokból, majd a szokásos módon mossa ki.

 

Konyak

Mielőtt az alkohol szelleme elrontaná a kedvét, tegyen a konyak okozta foltra először egy kis langyos vizet, majd egy kevés folyékony mosószert és végül ismét vizet.

 

 

 

 

Korom

Ha elkeni vagy beledörzsöli az anyagba a korom okozta foltot, akkor igen nehéz lesz kiszedni. Ennek az az oka, hogy mégmélyebben belekerül a textíliába. Fújja le, majd veregesse ki először az anyagból a kormot. Szórjon rá burgonyalisztet, vagy forgácsport, illetve főzhető ruhák esetében sót. Rázza ki az anyagból a foltot. Ha nem sikerül, próbálkozzon egy kevés alkohollal. Sokszor csodát művel, ha a mosás előtt folteltávolító spray-vel előkezeli a ruhát.

Vissza a lap tetejére

Ketchup

A gyorséttermek mellőzhetetlen kelléke okozta foltot épp oly gyorsan eltüntetheti, mint amilyen gyorsan keletkezett, ha szappanos langyos vízben vagy szalmiákszesz tartalmú vízben mossa ki. Akár folyékony mosószert is tehet rá mosás előtt, illetve ugyanúgy, mint a curry vagy a mustár, fehéríthető is.

 

 

 

Kávé

Ne keresse a zaccban a kávéfoltok eltávolításának helyes leírását. Ha tej volt a kávéban, akkor csepegtessen először hideg vizet, majd felmelegített glicerint rá, végül pedig mossa ki meleg vízben. Ha szappant is szeretne a tisztításhoz használni, a mosószappant ajánljuk. Abban az esetben, ha fekete, tej nélküli kávé gőzölgött a csészéjében, használjon szappanos, langyos vizet. Régebbi kávéfoltok esetében adjon egy csipetnyi sót a szappanos vízhez, majd mielőtt a ruhadarabot a mosógépben kimossa, tegyen glicerint és tojássárgáját a foltra. Színes anyagú kávéfoltos ruhákat folyékony fehérítővel is kitisztíthat, fehér ruhák esetében pedig használjon folttisztító sót adalékként.

Vissza a lap tetejére

Kátrány

Kenjen a sötét, merev masszára először egy kis vajat. A kátrány ugyanúgy, mint a gyanta, feloldódik a vajban. Hagyja egy kicsit hatni, majd kaparja le óvatosan az első nagyobb réteget. Használjon ezt követően alkoholt, vagy mosóbenzin tartalmú folttisztító sprayt, előtte azonban mindenképpen tegyen vastag rétegben háztartási papírtörlőt a textília alá, ez fogja a foltmaradványokat és az oldószert kiszívni. Egy mási melegen ajánlott lehetőség a vasaló. Tegye a kátrányfoltos anyagot erősen a nedvszívó itatópapírok közé, majd vasalja át.

 

Kakaó

A kakaó a tejben úszik, ezért ugyanolyan kezelési eljárásra szorul, mint a fehér kalciumforrás: először hideg, azután meleg vízre van szükség. Fontos a sorrend, mert ellenkező esetben kimoshatatlanná válik a folt. Ezt követően áztassa be sós vízbe a ruhadarabot, majd mosógépben mossa ki. Ha a mosás után is látható a kakaó nyoma, akkor ecseteljen a foltra sómentes burgonyafőzővizet. Sokszor elegendő egy egyszerű, meleg szappanos vizes mosás is.

Vissza a lap tetejére

 

Izzadságfoltok

A kemény munka kellemetlen mellékhatása a világos textíliáknál sárga foltként mutatkozik meg. Az ilyen foltos ruhadarabokat először áztassa be először langyos meleg ecetes vízbe, majd utána a megszokott módon mossa ki.

 

Gyümölcs

Egy gyümölcsfoltos ruhadarab általában nem jelent nagyobb gondot: elegendő mosás előtt folttisztító sót szórni a foltra. Ha a gyümölcsnek még a mosás után is látható nyomai lennének, akkor ecseteljen a foltra ecet-vagy citromsavat. Néhány gyümölcsfoltfajta, mint pl.barack, csak mosás után válik igazán láthatóvá. Az ilyen foltok általában igencsak makacsok, nehezen távolíthatók el. Régebbi gyümölcsfoltok sokszor maguktól is eltűnnek, ha több órán át keresztül néhány csepp citromlével „ízesített” kefirbe áztatjuk ezeket. Kényes anyagok esetében a szalmiákszesz és a szappanspiritusz is hatásos. A gyümölcsfoltok fehéríthetők. Színes szennyes esetében használjon színkímélő folyékony fehérítőt (gyapjúnál és selyemnél is). Fehér mosnivaló esetében tegyen egyszerűen adalékként egy kevés folttisztító sót a mosószerhez.

 

Ismeretlen foltok

Ismeretlen okokból keletkezett foltokkal különleges elővigyázatossággal bánjon el. Közelítse meg a problémát a textília elemzésével kezdve. Mosható, színes anyagok esetében hatékony segédeszköz a tojássárgája. Kenje ezt a foltra, hagyja hatni, majd mossa ki hideg vízzel. Strapabíró fehér anyagok esetében hordjon fel ecsettel kölnit vagy spirituszt a foltra, majd dörzsölje szalmiákszesz és mosószappan vízzel higított keverékét a foltra, és hagyja ezt egy éjszakán ár hatni. Gyapjú esetében használjon kukorica-illetve burgonyalisztet, vagy próbálkozzon ecettel és burgonyakeményítővel. Melegítse fel ezeket az „oldószereket”, majd öntse a foltra. Miután rászáradt a folteltávolító hatóanyag a textíliára, kefélje ki a foltot. Bársonyból egy vászon konyharuha segítségével, ecettel lehet kiszedni a szennyeződést. A folttisztítást követően mindig alaposan, tiszta vízzel öblítse ki a ruhadarab kezelt részét.

Vissza a lap tetejére

Gyomorkeserű

Mielőtt elrontaná kedvét a gyógynövénytartalmú alkoholpárlat okozta folt, járjon el vele inkább hasonlóképp, mint a likőrfoltokkal: tegyen rá alkoholt, majd vegye kezelésbe meleg szappanoldattal.

 

Gyanta

Maradjon „cool” és tegye hidegre problémáját: fagyassza meg a ruhadarabot. A fagyasztott gyantát könnyebben le lehet lekaparni, a foltmaradványokat pedig alkohollal el lehet távolítani. Alkohol helyett használhat spirituszt, szappanspirituszt, terpentin olajat vagy borszeszt is. Ilyenkor helyezzen itatós papírt a foltmaradványra és szívja fel ezzel az oldatot. Régi foltok esetében használjon vajat, áztassa be ezzel a gyantát. A feloldott gyantát óvatosan kaparja le egy kés segítségével, majd mossa ki a foltmaradványokat szappanspiritusszal.

Vissza a lap tetejére

Golyóstoll

Rá se rántson erre a gonosz foltra. Ehhez a problémához időre, valamint ecet és spiritusz keverékére van szükség. Fehér ruhadarabok esetében tegyen a keverékhez egy kis citromlevet is. A másik lehetőség a hajlakk: fújja be bőségesen a foltot, majd dörzsölje ki egy száraz és tiszta konyharuha segítségével. Gyapjú esetében jobb, ha kölnit vagy szappan-spirituszt használ. Ha ezek után szokás szerint kimossa a ruhát, akkor a foltnak elvileg nyoma sem maradhat. A golyóstoll eltávolításához a drogériákban általában speciális folttisztítókat is lehet kapni.

 

Gallér

A gallér kinézete a jó megjelenés névjegykártyájának mondható. Ezért direkt erre a célra, praktikus tubusos kiszerelésben speciális kézi mosószerek is kaphatók, melyek még egy kisebb utazási táskában is elférnek. Ugyanilyen hatásos, de anyagi szempontból jóval kedvezőbb alternatíva a folyékony szappan használata.

Vissza a lap tetejére

 A zöld a remény színe- ezt ne felejtse el akkor sem, ha fű okozta foltokkal van dolga. Ennek feltétele azonban az, hogy kezelésbe vétel előtt ne kerüljön rá víz, ez nagyon megnehezítené a tisztítást. A forró vizes mosás előtt lehetőleg szalmiákszeszt vagy citromlevet kell tenni a foltra. Régi fűfoltok ellen egy ősi, házi recept nyújt segítséget: áztassa be a ruhadarab bepiszkított részét először aludttejbe, majd öblítse ki friss tejjel. Flanel ruhák esetében használja a glicerin és tojásfehérje keverékét. Ha pedig egy világos nyári ruha esett a fű áldozatává, akkor tegyen a foltra először egy kevés borszeszt. A zöld fűfoltok könnyen és hamar kifakulnak, ha fehérítőszert használunk. Színes ruhadarabok, gyapjú vagy selyem esetében használjon színkímélő folyékony fehérítőszert. Fehér, fűfoltos ruhadarabok tisztításakor tegyen folttisztító sót a mosószerhez.

 

Fogkrém

A ruhadarabokból hasonlóképp távolíthatja el a fogkrémet, mint a fogakról: egyszerűen öblítse ki alaposan langyos vízzel, majd mossa ki a lehető legmagasabb hőfokon a textíliát.

Vissza a lap tetejére

Filctoll

Egy filctoll nyomát ugyanúgy, mint a golyóstollét, csak nagyon nehezen lehet eltávolítani a festékanyag legtöbbször makacsul bennmarad a textíliában. Általában segít, ha a foltot mosás előtt alkohollal, terpentinnel, vagy kevés glicerinnel feloldjuk, felhigítjuk. Szükség esetén kezeljük többször is mosás előtt a foltot.

 

Festékfolt

 Ne kéküljön el a méregtől, ha festék kerül egy ruhadarabra. Először is tudni kell , milyen fajta festékről van szó. Vízzel oldható festékekhez tegyen mosás előtt mosószappant a foltra. Olajfestékek és lakkok esetében használjon terpentin olajat (ecsettisztítót).Akrilfestékeknél még komolyabb felkészültségre van szükség a mosás előtt: keverjen össze spirituszt néhány csepp szalmiákszesszel, majd ecsetelje ki a foltot a textíliából. Szükség esetén végezze el többször az ecsetelési folyamatot, mielőtt kimosná a ruhát.

 

Fehérbor

A fehérbort hosszú ideig egyedül a ruha anyagában nem ajánlatos tárolni, a lehető leghamarabb el kell távolítani. Öblítse ki forró vízzel majd a nedvesség gyors felszívódása érdekében szórjon sót a foltra- a só olyan anyag, amely már a vörösborfolt ellenszereként is bizonyított.

Vissza a lap tetejére

Fagylalt

Kellemetlen nyoma maradhat a nyárnak, ha ez a hideg finomság nem csak a szájba, hanem a ruhára is kerül. Ilyenkor elsőként a sprirtusz és szalmiákszesz keveréke segít. A foltmaradványokat ezután langyos, tiszta víz segítségével eltávolíthatja.

 

Eper

A legédesebb gyümölcs sem savanyíthatja el kedvét, ha a foltos ruharészt elsőként szappanoldatba áztatja be. Makacs foltok esetében az a leghatásosabb, ha közvetlenül folyékony fehérítőszert tesz ezekre.

Égési folt:

Ha túl nagy volt a szikra, akkor ezt egy világos színű, felmelegített, 10%-os ecetoldattal kenje be. Egyes szövetfajtákat (ha a színük ezt engedi) ezek után még hidrogén-peroxiddal vagy klórral is kifehéríthet, ezt azonban előtte mindenképpen próbálja ki egy nem látható részen.

Vissza a lap tetejére

 

 

Csók

Csókolózás okozta véraláfutás esetében legtöbbször csak az idő segít- meg esetleg egy kis smink. A csókolózás okozta erős szívás következtében különböző helyeken szétpattannak a véredények, melynek következménye, hogy a vér a környező szövetben szétoszlik. Az ilyen csókfolt rögtön piros lesz, majd kék színre vált, és mint egy hagyományos véraláfutás, akár egy hétig is megmaradhat,kipróbálhat néhány kenőcsöt a gyógyszertárból, ha ezt gyorsan el akarja tüntetni(sokszor a heparin tartalmú krémek segítenek). Minél gyorsabban krémezi be a foltot, annál hatásosabb lesz az eredmény. Bánjon azonban óvatosan az erős koncentrátumokkal, mert ezek akár ellentétes hatást is kiválthatnak, és felerősíthetik a vérömleny képződését. A legegyszerűbb, ha sálat és sminket használ, és türelmesen kivárja, míg eltűnik a csók nyoma.

Dezodor

Ne aggódjon, ne verje ki a veríték, ha nemkívánatos dezodornyomok maradtak a ruhában. Tegyen mosás előtt 5%-os citromsavat a foltra.

 

Csokoládé

Ha az édes csábítás komoly gondokká válik, akkor első lépésként kaparja le egy kés segítségével a foltot. Keverjen össze alkoholt vagy glicerint tojássárgájával, majd kenje ezt rá a barna foltra. Hagyja rövid ideig hatni a textílián, majd mossa ki először hideg, majd szappanos meleg vízben.

 

Cseresznye

Kezdetben a kifacsart citrom leve segít a gyümölcs okozta vörös foltok ellen. A cseresznye vagy meggy foltok fehéríthetők, ehhez használjon színes ruhák esetében színkímélő folyékony fehérítőt, fehér mosnivaló esetében pedig folttisztító sót.

Vissza a lap tetejére

Curry

Egy csipetnyi curry ereje nem csak a kedvenc ételét teheti csípőssé, hanem a szennyes tisztává varázsolását is nehézzé varázsolhatja. Ez az ízes fűszer helytelen bánásmód esetén komoly problémákat okozhat. Tegyen először langyos vizet a foltra, majd kenje be kevés glicerinnel. Érzékeny anyagok esetében használjon glicerin helyett kölnit, spirituszt vagy borszeszt. A curry könnyen fehéríthető.

 

Cukor

A cukor nem okoz nagy gondot a folteltávolításkor, azonban ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy gyorsan cselekedjen. Meleg vízzel könnyen feloldhatjuk a ragadós foltot, színezett édességek esetében pedig a citromos víz bizonyulhat hatékony segédeszköznek.

Vissza a lap tetejére

Cipőkrém

A cipőkrémmel ápolt cipő hozzátartozik a jó megjelenéshez-de a ruháinkon rosszul mutat. Cipőkrémmel, spiritusz segítségével távolíthat el hatásosan. Fehér textíliákhoz tömény spirituszt is használhat, színes ruhadarabok esetén azonban keverje össze vízzel 1:2 arányban. Ennél a foltnál sokszor az is elegendő, ha folyékony mosószert vagy folyékony tartalmú folttisztító sprayt használ mosás előtti előkezelésként. A cipőkrém esetleges színmaradványait fehérítő segítségével távolíthatja el, ezt viszont csak fehér pamut ruháknál szabad használni.

 

Bőrkrémek

Zsíros krémek okozta foltok eltávolításához elsősorban ugyanazokat az „oldószereket” hívhatja segítségül, mint a vaj esetében, tehát egy kis folttisztítót és egy kevés szappant. A krém esetleges színezőanyagainak eltávolításához érdemes fehérítőt használni. Mosóbenzin is hatásos a krémek okozta foltok ellen-ezt azonban ne a saját bőrén alkalmazza, hanem csak a ruhadarabon.

Vissza a lap tetejére

Áfonya

Egy régi házi recept szerint használjon citromlevet az efféle foltok eltávolításához.

 

 

 

 

Autóolaj

Ennek a foltnak az eltávolítása tovább tarthat, mint egy olajcsere. Tegyen először nedvszívó alátétet a foltos textília alá, és először kezelje alkohollal, majd terpentinnel a foltot. Hagyja egy ideig hatni ezeket a szereket, majd fogjon egy ecsetet, és apró mozdulatokkal távolítsa el az olajat. Használjon terpentint, és ismételje meg ezt a folyamatot mindaddig, míg az olaj nem szivárog át az alátétre. Ezt követően tegyen folyékony mosószert a foltra, vizezze be, majd az ecsettel apró mozdulatokat téve egész addig dolgozza bele a szert, míg a folt el nem tűnik. Ezután alaposan öblítse ki vízzel, és mossa kímélő mosószerrel mosógépében. Makacs foltok esetén ismételje meg a procedúrát.

Vissza a lap tetejére

Tartalomhoz tartozó címkék: Mosás