Hőszivattyús szárítógépek

Hőszivattyús szárítógépek

Szárítógép vásárlás előtt, a termék ára mellett nem árt tisztába lennünk az energiafogyasztással sem! Bár a kombinált, egybe épített szárító, és mosógép olcsóbb, mint egy különálló szárítógép, a szárítógép mégis versenytársa lehet a kombi készülékeknek az energiafogyasztása miatt.

A mosógép és egy szárítógép külön-külön, kevesebb energiát fogyaszt, mint egy mosószárító, ami energiatakarékosabb és környezetkímélőbb alternatíva az egyre növekvő energiaárak mellett.  Egy szárítógép jól jön a mosás végén, különösen télen, amikor a szárítás probléma sok háziasszonynak. A szárítás megnöveli a villanyszámlát, ezért nem mindegy, hogy milyen típusú szárítógépet használ. Működési módjuk alapján háromféle típusú szárítót különböztetünk meg:

- Külső szellőzésű szárítógépet
- Kondenzációs szárítót
- Hőszivattyús szárítót

A legolcsóbb változat, a külső szellőztetésű szárítógépek, amelyek a meleg, párával telt levegőt a szabadba engedi. Egyértelmű előnye a kondenzációs szárítókkal szemben, hogy olcsóbbak. Ma már ez a megoldás egyre inkább háttérbe szorul, vannak gyártók , akik már nem is gyártják.
A kondenzációs gépek már fejlettebbek a külső szellőztetésű szárítógépekhez képest. Ezekben a szárítógépekben a levegő a berendezésen belül kering. Kisebb az energiafogyasztásuk, de a beszerzésük többe kerül.

Hőszivattyús szárítógépek a legjobb energiatakarékos alternatíva. A hőszivattyús szárítógép úgy működik, mint egy fordított hűtőszekrény: – a melegítő egység, ez megfelel a hűtő hátulján lévő kondenzációs rácsnak felmelegíti a szárítólevegőt, – párátlanító egység lehűti a meleg, párás szárítólevegőt annak érdekében, hogy a nedvességet kivonja a szárítólevegőből. Ez a zárt kör megőrzi az energiát, maximális a hatékonyság, minimális energiaveszteség, jó hatásfok, hiszen a befektetett energiát nem engedjük elveszni, nem engedjük a szabadba. A hőszivattyús szárítók kifinomult, modern technológiát képviselnek, drágábbak és a szárítási idő általában hosszabb, mint a hagyományos szárítóké. A hőszivattyús szárítógépben a szárítási hőmérséklet csupán 50-55 °C, azaz 20-25 °C-kal alacsonyabb, mint egy hagyományos szárítógépben. Ez azt jelenti, hogy a szárítási folyamat mindig nagyon kímélő lesz. – Tehát a hőszivattyús szárítógép kifejezetten a hőre érzékeny textilek szárítására is alkalmas. A teljes életciklust figyelembe véve az alacsonyabb energiafogyasztás miatt a magasabb bekerülési áruk megtérül, az egyre magasabb energiaárakkal számolva a hőszivattyús szárító a leggazdaságosabb. A hőszivattyús szárítógép energiafogyasztása általában csak a fele, vagy még kevesebb, mint egy hagyományos kondenzátoros szárítógépnek.

Előnyei:
- Alacsonyabb hőfokon szárít, kíméli a ruhát
- Alapos, egyenletes szárítás túlszárítás nélkül
- 50 - 60 % energia megtakarítás

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Mosás Kevesebb energiával