Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.
Termékek Menü

Mosás lexikon

Mosás lexikon

Tanácsok a különböző textíliák mosásához és szárításához egy kis textil ismerettel összekötve.

 

 


Vászon

Szintetikus anyagok

Selyem

Puplin

Pehelytoll

Pamut

Kevert Szálak

Kasmír

Gyapjú

Frottír

Farmer

Bőr

Alpaka Gyapjú

A Rejtély Kulcs az Alpakától a Gyapjúig

 

 


Vászonvászon

A természetes eredetű vászon szövetszálát a len növény szálából készítik. Kimagaslóan tartós és nehezen szakítható, továbbá nem érzékeny a koszolódásra sem, sőt: a testszagok kialakulását is gátolja. Sajnos nagyon rugalmatlan, ezért a frissen vasalt vászon is szinte azonnal gyűröttnek tűnik. Vászonnal főleg a könnyű nyári ruházat divatvilágában találkozhatunk. Háztartási textíliaként pl.asztalterítőként is nagyon kedvelt.

Mosás: 

A fehér és fehérített vászonból készült mosnivalókat meleg vízben, legfeljebb 60 Celsius fokon lehet mosni. Színes vászonból készült felsőruházat mosásához maximum 40 Celsius fokos vizet és fehérítőmentes finom mosóport használjon. Mosás előtt győződjön meg a színtartósságáról: a ruhadarab egyik sarkát helyezze két fehér ruhadarab közé, majd vasaljon rá erre a részre. Ha a festék nyomot hagy az adott anyagrétegben, akkor valószínűleg az adott ruhadarab engedni fogja a színét és fakulni fog. Mivel a vászon könnyen gyűrődik, ezért csak alacsony fordulatszámon, illetve egyáltalán nem szabad centrifugálni.

És vigyázzon: A vászon nagyon hajlamos a penészedésre, ezért csak teljesen szárazon szabad eltenni.

Szárítás:

 A legjobban szárítókötélen szárad meg a vászon ruhadarab, teregetéskor húzogassa meg, hozza formába. Gyorsabban és könnyebben szárad meg, ha még teregetés előtt a speciális Miele gyűrődésvédő, vasaláskönnyítő programmal előszárítja. Ezzel csökkenti a gyűrődések számát, és nagymértékben megkönnyíti a vasalást is.

Vasalás: 

Javasoljuk, hogy a vászon textíliákat kifordítva és magas hőfokon vasalja, ellenkező esetben csillogni, fényleni kezd az anyag felülete. Ha nedves konyharuha segítségével vasalja át, a kopástól is megvédheti a vásznat.

Jó tanács: 

Könnyebben vasalhatóvá válik a vászon, ha az utolsó öblítés előtt a mosáshoz ruhakeményítő szert tesz.


Vissza az oldal tetejére

 

 


Szintetikus anyagokSzintetikus anyagok

(Poliészter / poliamid / poliakril) a teljesen szintetikus szálakból álló textília nagyon elasztikus, nem szakad könnyen, és jól tűri a dörzsölést. Ezek az anyagok nem mennek össze, és mivel csak kevés nedvességet vesznek fel, hamar száradnak. A szintetikus textíliák jól tartják a formájukat és nem gyűrődnek.

Mosás: 

Poliésztert, poliamidot legfeljebb 60Celsius fokon mosson, ennél magasabb hőmérsékletnél a gyűrődések szinte beleolvadnak a ruhadarabba. A szintetikus szövetek elektrosztatikusan feltöltődhetnek, ilyenkor rátapadnak a bőrre és kellemetlenné válik a viseletük. Megakadályozhatja a feltöltődést, ha a mosásnál öblítőszert használ.

Szárítás: 

A szintetikus textíliák nagyon hamar megszáradnak, ezért sokszor elegendő, ha csak betekeri egy frottírtörülközőbe és megnyomkodja ezeket a darabokat. A maradék víztartalom fektetve és vállfára akasztva is egyformán távozik.

Vasalás: 

Szintetikus textíliák könnyen „kirúgják” a ráncokat, ezért alig gyűrődnek. Ha mégis gyűrődések keletkeztek mosás közben, akkor legtöbbször elég azokat kézzel elsimítani. A különösen makacs gyűrődések esetén átvasalhatja a ruhát a legkisebb vasalási hőfokon (1. fokozat). Ha nedves konyharuhát is használ a vasaláshoz, vasaljon a 2. fokozattal.


Vissza az oldal tetejére

 


Selyemselyem

A monda szerint egy kínai császárnő kb. 5000 évvel ezelőtt figyelte meg a selyemhernyó begubózását, majd legombolyította a gubót és szövetet készített belőle. Európába időszámításunk után került be csempészet útján. A selyemhernyó gubójából készült selyem is a természetes szálak közé sorolható. Egy selyemhernyó akár 4km hosszú fonalat is fonhat. melyből azonban csak 400-500m jó minőségű szál fejthető le. A selyemtextília különlegesen fénylik, nagyon puha és roppant könnyű. A páratlanul selymes, elegánsan simuló anyag a luxus érzetét ébreszti, ha a bőrünkön viseljük. A selymet különlegesen kell kezelni tisztításkor.

Mosás: 

A speciális selyem programmal a Miele véget vetett a selyem textíliák kézi mosásának. Ez a program használható minden olyan kézzel mosható, érzékeny textíliához is, melyben nincs gyapjúszál.

Szárítás: 

A selyemtextíliák nagyon kényelmesek. Nem szeretik a szárítógépeket, inkább azt, ha vizesen egy vállfára teszik.

Vasalás: 

A selyemszálak nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre, ezért kifordítva, enyhén nedves állapotban, a legkisebb hőfokon vasalja ezeket.


Vissza az oldal tetejére

 


Puplinpuplin

Puplin a bordázott, vászonkötésű textília kereskedelmi megnevezése. Puplin készül a pamutból, selyemből, gyapotból, viszkózból, poliészterből és kevert szálakból is. A pamutból készült puplin egy sűrű szövésű, különleges, nemesített pamuttextília, mely ugyanolyan strapabíró és egyszerűen kezelhető, mint a többi pamutfajta. A puplin anyagok ugyanúgy moshatók és száríthatók, mint az az anyag, amiből készültek. Ha kézzel végzi a folttisztítást, ügyeljen rá, hogy a ruha tisztítandó területe ne legyen poros, mert különben a kezelt felület szélén sötét csíkok keletkeznek. Puplinszövetet alkalmaznak a zubbonyok, kabátok, valamint nadrágok, ruhák, ingek és blúzok készítéséhez is.


Vissza az oldal tetejére

 


Pehelytollpehelytoll

A pehelytoll kitűnő töltőanyag és kedvelt bélés, mivel jól szigetel és tárolja a meleget. Elsősorban ágyneműk és ruhák béléséhez használják. Annak ellenére, hogy a fehér tollak a legdrágábbak, nincs minőségi különbség a fehér, szürke vagy más színű pehelytollak között. A bélésforma megtartásának érdekében a pehelytollal bélelt darabokat rendszeresen tisztítani kell.

Mosás:

 Párnák és ágyneműk higiénikus tisztításához a Miele speciális párna programot fejlesztett ki. A magas mosási hőmérséklet és a sok mosóvíz hatásosan megtisztítja a párnákat az atkáktól és ezek ürülékeitől.

Szárítás:

A Miele meleg levegős átszellőztető programján kíméletesen száríthatja meg a párnákat vagy a pehelytollal bélelt kabátokat.


Vissza az oldal tetejére

 


Pamutpamut

A pamut nagyon kedvelt természetes textilanyag, mely kitűnően fonható, és rendkívül tartós, strapabíró. A bokorszerű növénynek több mint 300 fajtáját ismerjük. A termesztési terület legnagyobb része Kínában (23%) és Amerikában (20%) található. A pamut könnyen színezhető illetve fehéríthető, azonban nagyon könnyen gyűrődik, rosszul szigetel és nem tartja a meleget. Ennek ellenére a pamutnál nincsen strapabíróbb anyag – ez bírja ki a legtöbb mosást. A rami nevű növénynek köszönhetően összekeverhető a pamut és a ránifonal, mely eredménye egy szépen csillogó, tökéletes textília.

Mosás:

 Fehér pamut textiláru akár 95Celsius fokon is mosható, színes pamutokat viszont a kifakulás veszélye miatt legfeljebb 60Celsius fokon mosson!

Szárítás: 

A pamut általában a szárítógépben szárítható, az alapanyagok feldolgozási módjától függően azonban a gyártónak ettől eltérő előírásai is lehetnek. Mindig vegye figyelembe a ruhába varrt címkét, különben fennáll annak a veszélye, hogy a ruhaneműk összezsugorodnak!

Vasalás:

 Vasaláskor a pamut szereti a meleget (3. fokozat) és a gőzt. Ruhadarabtól függően ajánlott kifordítva vasalni.


Vissza az oldal tetejére

 


Kevert szálak

A megfelelő textília néha olyan, mint egy parfüm: az összetevők keveréke megkülönbözteti az eredményt. Az erős és tartós pamut viszkóz hozzáadásával mindenki számára anyagilag könnyebben elérhető lesz. A klasszikus kevert szál viszont a pamut és a szintetikus anyagok keveréke. A mikroszálakból készült textília is többféle alapanyag mixtúrája. Ez azt jelenti, hogy mosáskor és szárításkor különösen oda kell figyelni a program kiválasztására. Biztosan jól dönt, ha a szabadalmaztatott Miele automatikus programot választja. A készülékbe épített érzékelő felméri a betöltött ruhák sajátosságait, majd az elektronika automatikusan beállítja az adott mosnivalónak leginkább megfelelő programot.

Microfaser-szövet (sport- és szabadidő ruhák): A microfaser szövetet membrán- vagy funkciótextíliáknak is nevezik. A legismertebb membrántextíliák a következők: Goretex, Sympatex, Windstopper.  A microfaser különleges szövetszálakból készülő membrántextil, mely különleges tisztítást és ápolást igényel. Az egyirányú utca elve alapján a membránrétegen keresztül az izzadság kijuthat és elpárologhat, miközben a víz vagy szél kívülről nem tud bejutni. Helytelen mosás, szárítás vagy vasalás végzetes hibát okoz, tönkreteszi ezt a különleges képességet. A microfaser szövetek elsősorban sport- és szabadidő ruházat terén váltak be, mivel a bőr légzését megakadályozzák, a meleget pedig leadják. Minden időjárási viszonyban kellemes viselést biztosítanak a helyesen tisztított microfaser anyagok.

Mosás: 

Microfaser szöveteket legfeljebb 40 Celsius fokon, fehérítőmentes kímélő mosószerrel vagy speciális folyékony mosószerrel, kímélő mosás programon lehet mosni. Ne használjon több öblítőszert, mert ez a membrán működőképességüket befolyásolhatja. Nagyon fontos az ilyen textíliák mosás utáni kiöblítése, a mosószermaradványok gondos eltakarítása. A mosás után ezek a textíliák röviden centrifugálhatók. A microfaser szövet nem mindennapi követelményeit figyelembe véve fejlesztette a Miele a speciális szabadidőruha programot. A szövet membránjainak különleges felépítése miatt egy hagyományos programnál előfordulhat, hogy centrifugálás közben megakad a víz a szövetben, úgynevezett víztáskák keletkezhetnek. Ezek felfogják a vizet, ami nem tud kifolyni a készülék dobjából. A Miele különleges mosóprogramja ennek elkerülése érdekében több sebességi fokozatban centrifugál. A textíliák mindig újból eligazodnak a dobban, így biztosítva a mosóvíz akadálytalan elfolyását.

Szárítás:

 A Miele textilkímélő szárítógépek is rendelkeznek egy speciális szabadidőruha programmal. Ez lehetővé teszi, hogy a roppant kényes textíliákat szárítógépbe helyezhesse. A ruhadarabok megfelelő hőmérsékleten a gőzölős vasaláshoz hasonlítható módon száradnak meg.  Ezt követően a ruhát már csak egy vállfára kell tenni, hogy teljes mértékben kiszáradjon.

Jó tanács: 

Microfaser ruhákra ne tegyen kitűzőt vagy egyéb hegyes tárgyat, mert megsérül a membrán és elveszti vízálló képességét.


Vissza az oldal tetejére

 


Kasmírkasmir

A kasmír egy rendkívül drága, kitűnő minőségű és érzékeny gyapjúfajta, ezért mosás és szárítás közben különleges ápolásra szorul. Ez a természetes alapanyag a kasmírkecske piheszőréből készül, mely minden évben egyszer nyírható le. A világon mindössze kb.5000 tonna kasmír gyapjú termelődik évente.

Mosás:

Kasmírgyapjúból készült kötött ruhadarabokat ajánlatos óvatosan, gyapjúhoz ajánlott mosószerrel mosni. Az ilyen mosószerek pH-értéke a többi lúgos mosószerrel szemben neutrális, esetleg gyengén savas, így megakadályozza, hogy a szövet összegubancolódott szálai feldagadjanak. A mosóvíz hőmérséklete 30 Celsius foknál alacsonyabb legyen. A kasmír nem szereti a hosszas „fürdőzést”, a gyors-, súrolás- és csavarásmentes mosást részesíti előnyben. Mivel a mosószermaradványok tönkretehetik az érzékeny szálakat, roppant fontos, hogy a textíliákat mosás után többször hideg vízben kiöblítsük. A Miele gyapjú kézi mosás programja speciális mosási ritmussal, optimális vízmennyiséggel és maximum 1200 percenkénti centrifugálási fordulatszámmal működik. Így kiválóan alkalmas még olyan érzékeny szálakból készült ruhadarabok tisztításához is, mint például a kasmírgyapjú. Ezen felül a szabadalmaztatott textilkímélő dob egyedülálló felületkialakítása is garantálja, hogy különlegesen kíméletesen legyenek tiszták a ruhadarabjai.

 

Szárítás: 

Ahhoz, hogy a mosást követően kasmír pulóvere ugyanolyan kellemes viselet legyen, mint új korában, mindenképpen szükséges a Miele szárítógépekben történő szárítás. Az érzékeny, puha szálak a „Gyapjú fellazítás” program hatására nyerik vissza alakjukat és eredeti bolyhosságukat.


Vissza az oldal tetejére

 


Gyapjúgyapjú

A gyapjúszálak több rétegből állnak. Mivel jól szigetel, sokszor meleg pulóverek vagy más puha téli ruhadarabok, például sálak készítéséhez használják. A gyapjúval egy kategóriába sorolható többek között a kasmír, az angóra, a merinó, a lambswool vagy a moher. A leggyakoribb azonban a juhgyapjú. Évente egyszer vagy kétszer nyírják meg ezeket a szerény, kedves állatokat.

 

Mosás: 

Soha többé kézzel! Nyugodt lélekkel teheti be mosógépébe gyapjú pulóvereit, ha a készüléke rendelkezik a Miele gyapjú kézi mosás programjával. A Miele textilkímélő mosódobja különlegesen kíméletes módon bánik a gyapjúval, független intézetek kísérletei alapján lágyabban mos, mintha kézzel mosna. Ha mégis a mosdókagylóban szeretné kimosni ezt a textíliát, használjon gyermeksampont, ezzel elkerülheti a kézi mosás után okozta nemezelődést.

 

Szárítás: 

Gyapjúból képződött textíliák akkor száradnak meg a legkönnyebben, ha először flottírtörülközőbe csomagolja, majd kinyomkodja és egy másik törülközőre fektetve szárítja. Kíméletes módon szárítógépben is száríthatja pulóvereit a Miele „Gyapjú fellazítás” programján. E program segítségével a gyapjú finom szálai visszanyerik alakjukat, amelynek köszönhetően újból selymesen puha lesz a textília.


Vasalás: 

Gyapjúból készült ruhadarabokat alacsony hőfokon, nedves konyharuhával letakarva lehet óvatosan vasalni.


Jó tanács: 

A kellemetlenül szúró pulóver újból puha jólesően puha lesz, ha a nylonzacskóba zárva rövid ideig a fagyasztótérbe helyezi.


Vissza az oldal tetejére

 


Frottírfrotír

Frottírszövetnek az egy bizonyos módszer alapján horgolt szöveteket nevezzük. A walkfrottírból készült termékek különösen nedvszívóak, mert ezek horgolási szemei különböző hosszúságúak.

Mosás: 

A frottírtörülközőket általában úgy színezik, hogy főző programon is moshatók legyenek, a fürdőköpenyek azonban legfeljebb 60 Celsius fokon moshatók. Az első két alkalommal ajánlatos a frottír törülközőket elkülönítve, 60 Celsius fokon mosni, mivel ilyenkor adják ki magukból a felesleges festéket. Ha kisebb adagokban mossa ezeket a textíliákat, bolyhossá válnak, ezért azt tanácsoljuk, lehetőleg nagy ruhatöltetnél mossa.

Szárítás: 

Szárítókötélen hamar megkeményednek az első mosás előtt puha frottír holmik, ezt azonban elkerülheti a szárítógépekben történő szárítással. Mosáskor ügyeljen rá, hogy megfelelő mennyiségű (ne túl sok) öblítőszert adagoljon, mivel a frottír szálakon a felesleges öblítőszer lerakódhat, ez pedig negatívan befolyásolja a nedvszívó hatást. A Miele textilkímélő szárítókban a méhsejtcellás kialakításnak köszönhetően öblítőszer nélkül is kellemesen puhák lesznek a törülközők.


Vissza az oldal tetejére

 


Farmerfarmer

Az eredetileg munkásnadrágok készítéséhez használt textília mára szoknyák, táskák, ingek, kabátok és még sok más ruhadarabnak lett kedvelt alapanyaga. A farmer nyersanyaga pamut. Az úgynevezett sávoly-kötéssel különböző színű szálakat kötnek össze (többnyire fehéret és kéket). Ez adja a farmer jellegzetes mintázatát: az anyag színe egyik oldalról kékesnek, a másik oldalról meg inkább fehérnek látszik.

Mosás: 

Sokszor nem egyértelmű, hogy az adott farmerruhát a tarka mosás vagy a kímélő programon mossuk-e inkább. Bármilyen is legyen a kérdéses ruha anyaga, egy biztos: farmert csak 60 Celsius foknál (stretch-denim esetén 30 Celsius foknál) alacsonyabb hőmérsékleten, fehérítőmentes mosószerrel szabad mosni. Centrifugálás közben – ha nem megfelelő a centrifugálás ritmusa – fehér csíkok keletkezhetnek. Ezt elkerülheti, ha a kényesebb farmer anyagokat kifordítva mossa és csökkenti a centrifugálás fordulatszámát. Egy-egy új ruhadarabot mindaddig, amíg ereszti a színét, ajánlatos a többi ruhától elkülönítve mosni. Kedvenc farmerja kíméletes tisztításához a Miele egy speciális Farmer programot fejlesztett ki, melynek mosási ritmusa, vízmennyisége és centrifugálási módja pontosan a farmertextíliák igényeihez van hangolva. Kíméletes tisztaság gyűrődések nélkül.

Szárítás: 

A Miele textilkímélő szárítógépei szintén rendelkeznek egy speciális farmer programmal. Farmerokhoz kifejlesztett speciális szárítófokozat. és hőmérsékletvezérlés biztosítja, hogy kedvenc farmerja a szárítás után is olyan legyen, mintha Önre öntötték volna. A szárítógép a farmer program során a szabad levegőn kellemetlenül durvára száradó szövetet puha bársonnyá változtatja. Igazi élmény egy farmer, melyet a Miele mosott és szárított!

Vasalás: 

Ha szárítógépben szárította farmerét, nem szükséges vasalni.


Vissza az oldal tetejére

 


Bőrbőr

A bőr egy természetes, állati termék, ezért különleges tisztítási és ápolási eljárásokat kíván. Ezért ajánlatos a kiválasztott tisztító- és ápolószert egy nem látható részen kipróbálni. Az összes öltözködéshez felhasznált bőrfajtára vonatkozik: soha ne használjon oldószereket vagy körömlakklemosót a tisztításhoz!

Szárítás:

A vizes darabokat legjobb szobahőmérsékleten, vállfán megszárítani (nem a tűző napon). Bőrruhát soha ne tegyen nedvesen a szekrénybe, mert fennáll a penészképződés veszélye.

Vasalás:

Alacsony hőfokon (1. fokozatban) vasalható. Legjobb a bőrt kifordítva és selyempapírral vagy száraz konyharuhával leterítve vasalni. Ne vasalja gőzzel!

Jó tanács:

Első használat előtt célszerű a bőrből készült ruhadarabokat  CFC-mentes (klórozott-flourozott-szénhidrogén mentes) speciális bőrimpregnáló szerrel lekezelni. Így elkerülhetők a nedvesség okozta károk.


Vissza az oldal tetejére

 


Alpaka gyapjúalpaka gyapjú

A dél-amerikai Vicuna-lámának köszönhetjük ezt a hosszú szálú, selymesen csillogó, puha és nyers alapanyagot. Egy láma segítségével évente egyetlen pulóvernyi gyapjúhoz jutunk hozzá. Annak ellenére, hogy szőrzete könnyű és lágy, mégis rendkívül strapabíró és elasztikus. Belseje üreges, ezáltal meglepően kedvező tulajdonságokkal rendelkezik a hőmérsékletkiegyenlítés terén. A tömör, csillogó, fénylő szövetet csak olyan kiváló gyapjútermékekhez használják fel, mint például a női kabátok. Az alpaka szövet színe természetes, a gyapjú eredeti színéből ered, így a natúrszínek közé sorolható.

Mosás:

A Miele mosógépek gyapjú kézi mosás programjával még az érzékeny, kézzel töltött alpaka textíliákat is gépben moshatja. Kímélőbben, mintha kézzel mosna.

Szárítás:

A Miele szárítója Ha szűk „Gyapjú fellazítás” programjának segítségével ez a szövet különösen puhává válik. A szárítóprogram lejárta után fektetve helyezze el a ruhadarabokat és hagyja így még egy ideig száradni.


Vissza az oldal tetejére

 

 


A rejtély kulcsa az Alpakától a Vászonig

Biztosan Önnel is megesett már, hogy a rengeteg mosnivaló előtt állva feltette magának a kérdést: „Mit mivel moshatok együtt, és hogyan mossam ezt a szennyest?”

A legtöbb esetben jól végződik a történet, de eddig néha kellemetlen meglepetések is érhették Önt, a kedvenc ruhák összemehetnek vagy elszíneződhetnek ez a kislexikon is.Ha Miele mosógépet és Miele szárítógépet használ, semmi baj nem történhet. Azonban be kell tartani az alapvető „szabályokat”, melyek az adott textilnyersanyagtól függenek, és ennek ápolását meghatározzák. A gyapjú, pamut, selyem, vászon könnyen megkülönböztethető egymástól, ezzel szemben a különböző szintetikus szálfajtákat csak nehezen lehet felismerni.

A textil megfelelő mosásnál a többféle anyagból összekevert szálak (úgynevezett kevert szálak) is nehézséget okoznak. A következő fejezetben ismertetjük a legfontosabb textilfajtákat és ezek helyes tisztítását, így mostantól kezdve nyugodt lélekkel tud majd mosóprogramot választani.


Jó tanács:

Minden ruhadarabban található egy kis címke, amelyen tisztít&´sra vonatkozó utasítások találhatók. Ezek a szimbólumok felvilágosítást adnak a ruha moshatóságáról. 


Vissza az oldal tetejére

Tartalomhoz tartozó címkék: Mosás