Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.
Termékek Menü

Tíz fontos szempont hűtőszekrény választáshoz.

 Tíz fontos szempont hűtőszekrény választáshoz.

Milyen funkciókat érdemes figyelembe venni és átgondolni egy jó hűtőszekrény vásárlás előtt?

 

Kicsi és nagy

A méret igen szubjektív kérdés, ennek ellenére a hűtőszekrények vonatkozásában mégis beszélhetünk jó és rossz méretről is. Persze nem abszolút értelemben, hanem az adott fogyasztói igényeknek megfelelően lehet egy készülék nagysága ideális, vagy éppen alkalmatlan. E tekintetben a legfontosabb, hogy a háztartás igényeihez igazodjon a hűtő mérete is. A túl kicsi készülékben könnyen lehet zsúfoltságot teremteni, ami rontja a hűtés hatásfokát, ráadásul higiéniai szempontból sem előnyös, míg a túlzott kapacitás felesleges energiafogyasztást eredményez. Az egyedi igények nagyban befolyásolják a kérdést, de nagy általánosságban igaz, hogy legyen tartalék kapacitásunk nyárra a megnövekedett italmennyiségre vagy egy szép dinnye lehűtésére.

 

Az áram ára

A+++Első pillantásra egyszerűnek tűnik a helyzet, az alacsonyabb energiafogyasztási érték a jobb. Ez így is van, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a kWh-ban megadott fogyasztási értékeket nem szerencsés abszolút értékként összehasonlítani. Hiába jobb egy modell fogyasztási értéke egy másiknál, ha kapacitás tekintetében viszont jelentősen elmarad attól. Éppen ezért az energiaosztályba sorolás szerencsésebb mutató, hiszen annak meghatározásánál figyelembe veszik a készülék űrtartalmát is. Ugyanakkor ez esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni a méretet, hiszen egy kategória besorolást léphet le vagy fel, pedig az éves energiafogyasztás csak minimálissal változik.

 


Elfújta a szél

Az újabb modellek zömében található valamilyen levegőkeringtető rendszer, amely a hideg levegő egyenletes eloszlatása révén egyenletesebb és gyorsabb hűtést tesz lehetővé, valamint a kellemetlen szagok keletkezésének esélyét is csökkenti. Azonban a levegőáramlás nagy ellenségei a hűtőtérben található polcok, amelyek gyakorlatilag éppen ezzel ellentétes hatást fejtenek ki, ha nem is semlegesítik azt teljesen. A fejlettebb modellekben azonban már találhatók olyan megoldások is, amelyek hatékonyabb légáramlást garantálnak. Ilyen lehet a különféle légcsatornák kialakítása vagy a többventilátoros kivitel. Sőt a legjobb modelleknél a fagyasztó és a hűtőtér teljesen el van választva egymástól, így a fagyasztó száraz levegője nem szárítja ki a hűtőtér élelmiszereit.

Gyorsan, gyorsan

A hűtőszekrény hatásfokának legnagyobb ellenlábasa annak használata. Furcsán hangzik, de igaz, ugyanis a készülék ajtajának nyitásakor elkerülhetetlen, hogy meleg levegő kerüljön a hűtőtérbe, valamint a behelyezett élelmiszerek hőmérséklete is a már elért optimális temperatúra ellen dolgozik. Ezért találták ki a gyorshűtést, amely képes kompenzálni a már imént említett hatásokat. Persze csak akkor, ha ez a normális keretek között marad, ugyanis a percenként kinyitott ajtó esetében csak felesleges árampazarlás lenne mindez, ezért a funkció nem is automatikus, hanem a felhasználónak kell működésbe hoznia. Számos modellben a fogyasztó is rendelkezik ilyen tulajdonsággal, azonban ott ez nem a megfelelő hűtési intenzitásért felelős, hanem a rövidebb idő alatt lefagyasztott élelmiszerek vitamintartalmának megőrzéséért. Ha nagyobb bevásárlásra készülünk, be tudjuk előre kapcsolni akár a hűtőben, akár a fagyasztóban. Így a több meleg élelmiszer berakásakor sem melegszik fel jobban a hűtő vagy fagyasztó mint a normál üzemi hőfoka.

Versenyfutás az idővel

Egy fagyasztó esetében fontos lehet, hogy egy esetleges áramkimaradás milyen következményekkel jár a tárolt élelmiszer vonatkozásában. E tekintetben a visszamelegedési idő alapján ítélhetjük meg, hogy az adott modell mennyire "hűt jól". Minél nagyobb egy készülék visszamelegedési ideje, annál nagyobb biztonsággal tudhatjuk élelmiszereinket benne, egy esetleges áramkimaradás esetén. Jelenleg a csúcskategóriás gépek kb. 30 órát garantálnak, azonban hacsak nem akarunk felkészülni mindennemű természeti és egyéb csapásra, akkor viszonylag kis valószínűséget rendelhetünk a mellé, hogy valaha is szükségünk lesz erre a teljesítményre. Viszont ha egyszer hazatérve egy hosszú hétvégéről és épp egy áramszünetet volt ez idő altt. Nos még egy hűtőszekrény árát spóroljuk meg, ha e miatt a tulajdonság miatt nem romlottak meg az élelmiszer tartalékaink.

Alarm

Rém egyszerű és manapság elég gyakori opció a nyitva felejtett ajtóra figyelmeztető jelzés. Ez a tulajdonság sok energiát takarít meg, főként a gyerekes családok számára, ahol nem ritka, hogy a hűtő ajtaja nyitva marad. Így nem kérdéses, hogy az ilyen paraméterrel rendelkező modellek jobbnak tekinthetők. Bár az igazi az lenne, ha a készülék figyelmeztetés helyett becsukná az ajtót. Ez az elvárás 30%-ban már meg is valósult. Vannak olyan márkák a piacon amelyek 30 fokos sz&¨gnél nem hagyja nyitva az ajtót, automatikusan becsukja azt.

Csend a lelke...

Értelemszerűen egy hűtő annál jobb, minél csendesebb működésre képes, a készülékek zöme 38-40 decibel zajszint mellett üzemel, de néhány extrémhalk modell akár ennél csendesebb, 34-35  decibeles üzemre is képes, ami a gyakorlatban szinte már alig észrevehető.

 

 

 


Anti a bakteriális

Néhány évvel ezelőtt az egyik legnagyobb durranásnak számított a hűtőszekrényeknél az antibakteriális bevonat, mára azonban egy kissé megkopott ennek vonzereje. Sőt, sokan vitatják az ilyen bevonatok hatékonyságát. Annyi viszont bizonyos, sőt, maguk a gyártók sem tagadják, hogy a bevonatok, még ha eredményesen is szűrik a baktériumokat, idővel elkopnak. Éppen ezért nem egyértelműen eldönthető, hogy adott modell híján van az extra szolgáltatásoknak vagy tudatosan mellőzi ezt a paramétert. Nagy általánosságban talán jó közelítést adhat, hogy az egyszerűbb felszereltséggel rendelkező készülékeknél jogosabb a bizalmatlanság, míg a full-extrás modelleknél meggyőzőbb az antibakteriális bevonat. Hatékony megoldásnak tűnik az antibakteriális filter ,amely folyamatosan szűri a keringtetett levegőt, bár ezt időközönként cserélni szükséges.

 

Mágikus dobozok

Napjainkban a frissen tartó rekeszek nem számítanak különleges tulajdonságnak, számos modell rendelkezik ilyen tárolórésszel. A legtöbb vásárlónak vannak elképzelései arról, hogy ez a megoldás valamivel jobb, mintha csak a polcon helyezné el az élelmiszert, azonban csak viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen élelmiszereknél ideális ez a rekesz. A legideálisabb amikor a hőfokot és a páratartalmat is pontosan be tudjuk állítani. Ezek a BioFresh vagy PerfectFresh rekeszek hetekkel is megnövelik az élelmiszer eltarthatóságának idejét.

 

A kényelem mindent megér

A kényelem mindent megérHa már sikerült megtalálni a leghatékonyabb modellt, az sem mindegy, hogy az milyen kényelmi szolgáltatásokat kínál. Ezek közös jellemzője, hogy elképesztően hasznosnak tűnnek, ha megvannak, de kicsit sem hiányoznak, ha nem rendelkezünk velük. Ilyenek lehetnek a vakáció üzemmód, a jég- és italadagoló, vagy az LCD-kijelző. Az ilyen funkciókkal szerelt modellek egyértelműen jobbnak tekinthetők, mint az ezekkel nem rendelkező társaik, a kérdés csak az, hogy az adott vásárlónak mennyire van szüksége mindezekre. Ez pedig csak akkor dönthető el egyértelműen, ha a fogyasztó tisztában van az említett tulajdonságok gyakrolati jelentőségével.

 

http://www.youtube.com/watch?v=eJ-OJVZ4GGo

Tartalomhoz tartozó címkék: Hűtés